Mi a PGD?

A prenatális diagnosztika alkalmazásával lehetővé vált, hogy azoknál a szülőknél, akiknél a gyermekvállalás során magas a genetikai kockázat, megelőzhető legyen a beteg utód születése.

A preimplantációs genetikai diagnosztika (PGD) a prenatális diagnosztika legkorábbi formája, ami a beágyazódás előtti preembrió (előébrény) genetikai vizsgálatát jelenti. Erre a megtermékenyüléstől a blasztociszta (hólyagcsíra) állapot eléréséig van lehetőség.

A PGD azon betegeknél kerülhet alkalmazásra, akiknél magas kockázat áll fenn arra, hogy születendő gyermeküknek olyan genetikai rendellenességet örökítsenek át, amely jelentősen csökkenti a születendő gyermek életkilátásait vagy életminőségét (magas kockázatú PGD).

A PGD javallatát képező betegség egyaránt lehet génmutáció (autoszomális domináns, autoszomális recesszív vagy X-kromoszómához kötött) vagy kiegyensúlyozott szerkezeti kromoszóma-rendellenesség eredménye.

A PGD vizsgálatokkal ma már az egy génhez kötött (monogénes) betegségek többszázféle típusát is megbízhatóan ki tudjuk zárni. Ha párjával gyermeket szeretnének, de tudnak arról, hogy valamelyikük családjában előfordult már a ritka genetikai betegségek valamely típusa, akkor mindenképpen érdemes felkeresniük az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szakembereit, akikkel egy genetikai konzultáció keretein belül beszélhetik át, hogy miként kerülhető el születendő gyermekük esetleges érintettsége.

Centrumunkban a legkorszerűbb molekuláris biológiai technikákat alkalmazzuk.